De aardbevingen in Groningen leiden daar wel degelijk tot lagere huizenprijzen.
Dat blijkt uit onderzoek van de economen Koster en Van Ommeren van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het is volgens hen de eerste keer dat er een verband is aangetoond.
Uit het onderzoek blijkt dat sterke aardbevingen, met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter, huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen binnen een straal van tien kilometer rondom de sterkste aardbevingen.
Volgens Koster daalt de huizenprijs per aardbeving met 3000 euro. Vooral voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving kan de daling dan flink oplopen. Hij schat dat de woningprijzen in Groningen in totaal met ongeveer 150 miljoen euro gedaald zijn als gevolg van de aardbevingen. Dat zou neerkomen op 500 euro per huishouden.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei in 2013 nog dat de aardbevingen niet leiden tot een waardedaling van woningen, al meldden lokale makelaars en overheden van wel. Hij beloofde toen de waardeontwikkeling van de huizen in het aardbevingsgebied in de gaten te zullen houden.
Gaswinning Groningen
De Raad van State behandelt begin volgende maand de spoedprocedure tegen het besluit over de gaswinning in Groningen van minister Henk Kamp van Economische Zaken, zo liet de raad vrijdag weten.
De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen willen dat het instemmingsbesluit van tafel gaat.
Het kabinet wil de gaswinning in het Groningenveld terugbrengen van 42,5 miljard kubiek meter in 2014 naar 39,4 miljard dit jaar. De organisaties willen dat de gaswinning onmiddellijk wordt gestaakt en stilgelegd. Op termijn willen ze dat de gaswinning veel verder omlaag gaat voor de veiligheid van de Groningers. Door de gaswinning ontstaan bevingen.
Op woensdag 1 april is de rechtszitting bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die doet daarna in de regel binnen twee weken voorlopige uitspraak.
Naast de spoedprocedure zijn circa veertig beroepsschriften ingediend. Die komen onder meer van Groningse gemeenten, de veiligheidsregio Groningen en particulieren. De afdeling bestuursrechtspraak behandelt ze later dit jaar. Daarna volgt de definitieve uitspraak in deze zaak.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl